Uitgebreide uitleg

Dagelijkse beprijzing
Binnen Florist Assist geeft u eenmalig per categorie (bijvoorbeeld bloemen, planten, vazen of rozen) aan welke marge u wilt hanteren. Ook bepaalt u hier hoe de prijzen moeten worden afgerond. Vervolgens krijgt u automatisch een verkoopprijslijst voorgesteld van de ingekochte bloemen. Hierna print u met één muisklik de prijsstickers van uw bloemenstal voor die dag. U kunt ook een dagelijkse prijslijst van uw voorraad printen.

De praktijk wijst uit, dat veel bloemisten met makkelijke prijzen werken. De steelprijs wordt afgerond op kwartjes of dubbeltjes. Maar een steel van 79 cent wordt dan afgerond naar 75 cent, niet naar 1 euro. Als je 3 cent per steel meer verdient, gaat de gemiddelde marge in de winkel alleen al op die manier met ongeveer 10 procent omhoog! Florist Assist maakt het eenvoudig om ook met lastige prijzen goed te kunnen rekenen. Hoofdrekenen kunt u aan de kassa overlaten en uw marges verbeteren hierdoor. Op dit moment bereiken onze gebruikers margeverbeteringen tussen 5 en 15 procent. Bij een omzet van tweeënhalve ton verdient u dus minimaal €12.500 meer. Bij goed gebruik van Florist Assist blijkt u maar liefst vijftien procent meer brutomarge over te houden!

Ouderdomsregistratie
In de kassa ziet u in één oogopslag hoe lang elke bloem al in de winkel staat.

Bos opdelen en bossen maken
U krijgt uw bloemen per steel geprijsd geleverd van de commissionair. Er zijn bloemisten die bloemen in een bos verkopen. Dan kunt u bij het maken van de prijs aangeven dat u van de bloemen bosjes bloemen wilt maken. Stel u heeft 100 tulpen gekocht. Die prijst u op 35 cent per steel. In het volgende veld geeft u aan dat u de tulpen in bosjes van 10 stuks wilt verkopen. De prijs wordt nu automatisch op 10 x 35 cent = 3,50 gezet. Uiteraard kunt u de bosprijs weer naar hartenlust aanpassen. In de kassa staan nu niet 100 tulpen van 35 cent, maar 10 bosjes tulpen voor 3,50 Euro.

Op dezelfde manier kunt u de dozen Salal of de bossen Ecalyptusblad aan de hoeveelheid boeketten die u er mee maakt aanpassen. Als u twee boeketten maakt van één bos Salal, dan maakt u dus 50 boeketten van één doos Salal. Florist Assist zal de voorraad Salal dan aanpassen van één doos naar 50 bosjes Salal. Zo houdt u precies bij hoeveel blad u per boeket gebruikt en, belangrijker, berekent u ook altijd de juiste prijs.

Categorieën
U bent helemaal vrij om zelf omzetcategorieën aan te maken. Deze categorieën geven u inzicht in welke producten het belangrijkst zijn voor uw winkel. Daarnaast bestaan er subcategorieën. In de hoofdcategorie vazen kunt u bijvoorbeeld de subcategorieën Dutz, Barned en Jodeco aanmaken. In de financiële overzichten ziet u dan niet alleen hoeveel omzet u heeft behaald met alle vazen, maar ook per merk apart.

Altijd de goede prijs
Veel bloemisten rekenen uit hun hoofd uit wat een boeket moet kosten. Bij het pakken van de bloemen tellen ze in hun hoofd mee wat het eindbedrag is van het boeket. Dit zorgt geregeld voor vergissingen. Het blad wordt niet berekend of er worden rekenfouten gemaakt. Klanten die tijdens het tellen nog dingen vragen zorgen er ook geregeld voor dat er fouten worden gemaakt. Narekenen door instanties als het VBW leert dat ruim dertig procent van de bossen verkeerd geprijsd is. Helaas in de meeste gevallen in het nadeel van de bloemist. Florist Assist berekent altijd de goede prijs voor uw boeketten. Uiteraard bent u zelf helemaal vrij om het boeket hoger of lager te prijzen!

Werkopdrachten
Met behulp van werkopdrachten kunt u diverse bloemen samenvoegen in één boeket. De voorraad van de afzonderlijke bloemen in uw stal verandert daardoor naar een boeket. Zo kunt u bijvoorbeeld aan het begin van de dag alle bloemen selecteren die tegen hun uiterste verkoopdatum aan zitten. Van deze bloemen maakt u vervolgens een aantal boeketten dat u in de winkel klaarzet om te verkopen. In de kassa staan dan alleen nog de boeketten die u vast heeft klaargemaakt.

Rouwwerk en trouwwerk
Met behulp van Florist Assist maakt u op eenvoudige wijze offertes voor rouw- en trouwwerk. Ook hier geldt weer, dat u niets meer vergeet te berekenen, doordat alle verschillende onderdelen zoals ondergronden en arbeidsloon standaard in het programma zitten.